Een potje geluk www.barncounselling.nl

Een potje geluk

Geluk

Mensen verlangen naar geluk. Gelukkig zijn is wat we willen. Ook niet zo gek. Want misschien is gelukkig zijn wel het hoogste en het beste van waar we naar kunnen streven. We zoeken (ons suf) naar dat potje geluk..

De geluksindustrie

Geluk is dat wat we nodig hebben om ons leven zinvol te maken. Zonder geluk vaart niemand wel. En ja, we kunnen het. Geluk is maakbaar. Dat is althans wat allerlei coaches en goeroes, zelfhulpboeken en cursusaanbieders ons willen doen geloven. Het is de aanname van de zogeheten geluksindustrie: jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk, jij moet het zelf doen!

Kan ik er wat aan doen?

In mijn counsellingspraktijk ontmoet ik regelmatig mensen die niet gelukkig zijn. Het leven brengt ons niet altijd wat we gehoopt hadden. Soms gaat het goed, soms loopt het gigantisch fout. De omstandigheden waarin we verkeren en de mogelijkheden die we hebben spelen daarin natuurlijk een rol. Maar de geluksindustrie zegt ons: niks omstandigheden, je moet aan jezelf werken en dan komt het goed.

de ‘plicht’ gelukkig te zijn

De illusie van maakbaarheid van geluk maakt dat mensen met het gevoel zitten van: ‘Er is iets mis met mij, want het lukt mij niet om gelukkig te zijn’. Al die recepten uit de geluksindustrie blijken niet te werken. Het maakt mensen eenzaam. Ongetroost. Wie durft er nog zeggen dat hij niet gelukkig is? Je bent meteen een loser. Je hebt gefaald in de plicht om gelukkig te zijn..

eigen schuld, dikke bult

De geluksindustrie maakt mensen niet gelukkig maar vaker ongelukkig. Waarom? Omdat het ons op onszelf terugwerpt, ons zelf verantwoordelijk maakt voor ons eigen geluk. Alsof wij het leven en de maatschappij waarin we wonen helemaal kunnen kneden naar onze eigen wensen. Alsof wij niet te maken kunnen hebben met allerlei ramp en tegenspoed. Bovendien is het de enige industrie die een product verkoopt wat het eigenlijk niet kan leveren en daarbij de klant het gevoel geeft dat dat toch echt zijn eigen schuld is. En.. wat wordt er een boel geld uitgegeven in de zoektocht naar dat potje met geluk!

anders kijken naar geluk

Een andere visie op geluk is de vaardigheid om goed met het leven in zijn geheel om te gaan. Levenskunst. Geluk als het vermogen om blij te zijn met de blije dingen en verdrietig met de verdrietige dingen. Het leven nemen zoals het komt. Want het leven is soms balen.. en dat mag!

Wil je doorpraten? Mail of bel me via info@barncounselling.nl en 0626376593.

Joke

Foto: Pixabay.com