gelukkig zijn

Gelukkig zijn

We leven in een tijd waarin gelukkig zijn een ‘must’ is. Anders ben je een looser. En wie wil nou een looser zijn..

Gelukkig zijn

De gedachte die rondwaart is: we zijn zelf verantwoordelijk voor ons geluk. Het lijkt maakbaar te zijn. Laten we even meegaan in deze gedachte.

Gelukkig in 7 stappen?

Als gelukkig zijn dan een soort plicht is, moeten we natuurlijk wel eerst duidelijk hebben wat geluk is. Daarover zijn boeken geschreven. Allerlei ‘geluksgoeroes’ hebben er een mening over. Er is een hele geluksindustrie. Hoe je in 7 stappen gelukkig kunt worden. En zo.

Er moet niks!

Op zoek naar voorbeelden van wat geluk is begon ik te ontdekken dat dit zoeken leek op de zoektocht naar het geluk zelf..  Het is allemaal best wel streng. Er moet van alles. Ik ben dan altijd de eerste die roept: er moet niks!

Maar al zoekend komt de vraag op: is geluk afwezigheid van ongeluk of juist aanwezigheid van een aantal goede dingen? Met andere woorden: ben je gelukkig als je een aantal negatieve zaken kunt wegstrepen uit je leven, of is het juist het aanvinken van een aantal positieve dingen? Of.. is het allebei?

Frustrerend

Als je geluk opvat als een staat van ‘zijn’, zet je heel massief geluk tegenover ongeluk. En om gelukkig te zijn moet dan aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Inderdaad, wegstrepen of aanvinken. Lastig en frustrerend. Want je hebt het niet altijd zelf in de hand.

Wat is belangrijk

Maar wacht. Even een voorbeeld. Als je verliefd bent en je weet dat die ander het ook is, dan ben je toch gelukkig? Zeker! En nou is het mooie dat je ook verliefd kunt zijn als je in het ziekenhuis ligt, als je werkloos bent, als er geen euro op je bankrekening staat en vul verder maar in. Toch voel je je dan gelukkig. De verliefde gevoelens hebben de overhand. De vlinders vliegen dwars door de omstandigheden heen. Die omstandigheden verdwijnen compleet naar de achtergrond.

Hebben we daar dan de crux te pakken.. gelukkig ‘zijn’ tegenover je gelukkig ‘voelen’? Of.. is dat een tegenstelling die eigenlijk niet echt bestaat..

Levenskunst

Ik denk dat gelukkig zijn te maken heeft met je hart, de woonplaats van je gevoelens. Gelukkig zijn heeft te maken met momenten (die kunnen korter of langer duren) die je zo intens beleeft dat de tijd stilstaat. Je voelt je gelukkig als je geniet. Van de natuur, van schoonheid, van liefde, van kunst. Van kleine dingen of grote. Het is eenvoudigweg je hart openen en je instellen op het goede dat op je afkomt. Je bent er helemaal van vervuld. Al het andere telt even niet. Dat kan zelfs in omstandigheden die verder te wensen overlaten en waar je de hand niet altijd in hebt.

Het is hoe je met de dingen omgaat. Het is levenskunst.

Wil je hier over doorpraten? Bel me op 0626376593 of mail info@barncounselling.nl Welkom!

Joke

Foto: Pixabay.com