groei en bloei

Groei en bloei

Wat je aandacht geeft, groeit!

Is het niet een beetje raar om in het vroege najaar te schrijven over groei en bloei? Past dat niet veel beter in het voorjaar? Dan immers zien we alles in de natuur weer uitlopen, groen worden, groeien..

In het najaar over groei en bloei schrijven.. nee, dat is niet raar! Je hebt gelijk over het voorjaar. Dat wil zeggen, groei is dan zichtbaar. De natuur barst los in haar ode aan het nieuwe leven, na de doodse winter. Maar: groei begint al veel eerder! Juist in de winter..

geef het negatieve aandacht en krijg gelijk..

Je hebt vast weleens gehoord van de uitdrukking ‘Wat je aandacht geeft, groeit.’ We hebben het nu steeds over de groei in de natuur maar dat is overdrachtelijk natuurlijk. Ook jij groeit. Als mens met al je gaven en talenten. Met alles wat je kan en in je hebt . Geef je het negatieve in jezelf aandacht, ben je steeds bezig jezelf neer te halen met gedachten als: dat kan ik toch niet, dat gaat vast mislukken, dat wordt drie keer helemaal niks? Weet je wat? Jij krijgt gelijk! Het gaat zelfs minder en minder lukken. Wat je aandacht geeft, groeit.. Tot er bijna niets meer uit je handen komt en je de moed opgeeft. Wil je dat?

klein en nikserig..?

Nee, dat wil je natuurlijk niet! Maar nu, die kleine struik. Kijk toch eens.. Die ziet er zo onooglijk en nikserig uit. Zou het wat worden? Je wilt het zo graag, Het zou zo’n prachtige heester kunnen worden.. Je plant het in de grond. In het najaar, dat is de beste tijd. Je zorgt dat er lucht en licht en water bij kan. Je zorgt ervoor dat niets of niemand die kleine struik vertrappen kan. En weet je wat? Door jouw goede zorg en aandacht zetten de wortels van het struikje zich vast in de winter. Ogenschijnlijk gebeurt er niets. Maar in het voorjaar.. Bam, groei! Ineens, uitlopers. Het struikje wordt voller en groter en de groei zet zich voort in het hele zomerse seizoen.

Wil je groeien..? Je kunt het!

Vanzelf wordt het niets. Wil je groeien? Jezelf ontplooien? Wil je jouw talent laten schijnen? Wat het ook is. Wil je een veilige haven zijn voor de mensen om je heen? Wil je schilderen? Wil je mensen inspireren door de woorden die je spreekt? Wil je muziek maken? Wil je een vredestichter zijn in een wereld vol conflicten? Wil je de beste verkoper worden? Wat is je talent en wat je ambitie? Hoe klein het ook is.. geef het aandacht! Werk eraan, werk ervoor. Doe wat in je vermogen ligt. Je kunt het want..

Wat je aandacht geeft, groeit!

Ik wens je groei en bloei toe. Werk eraan in de winter!

Doorpraten? Welkom! Bel 06 263 765 93 of mail naar info@barncounselling.nl

Joke

Foto: Pixabay.com