Mind Eye Power landschap Barncounselling.nl

Nu aangetoond: hoe oogbewegingen werken!

Mind Eye Power oogbewegingen

De methode Mind Eye Power (zie blog) die Barn Counselling aanbiedt werkt met oogbewegingen, vergelijkbaar met EMDR. Dat het maken van oogbewegingen de herinnering aan stressvolle gebeurtenissen kan verminderen was al bekend. Onderzoek naar EMDR heeft nu aangetoond hoe het precies werkt. 

Onderzoek naar herinneren en vergeten

Onderzoeker Linda de Voogd (Radboud UMC) promoveerde op 11 mei 2017 op haar onderzoek naar het herinneren en vergeten van stressvolle gebeurtenissen.

Stressvolle of emotionele gebeurtenissen onthouden we vaak veel beter dan alledaagse gebeurtenissen. Deze herinneringen zijn soms zo sterk dat ze zich tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen.

Gebeurtenissen opnieuw afspelen

De Voogd: “Bij gezonde proefpersonen spelen veranderingen in het brein in de periode na een stressvolle gebeurtenis een grote rol bij het onthouden van de gebeurtenissen. In deze periode speelt het brein de herinneringen namelijk opnieuw af en zo worden ze beter opgeslagen.”

Om in te grijpen in dit proces van opnieuw afspelen, bekeek De Voogd of het maken van oogbewegingen de herinnering kan verminderen. De Voogd vergeleek de hersenactiviteit tijdens het maken van oogbewegingen met de hersenactiviteit in rust.

geen aandacht meer voor de herinnering

Ze ontdekte dat wanneer je oogbewegingen maakt, een specifiek hersengebied dat betrokken is bij het opslaan van herinneringen, de amygdala, onderdrukt wordt. “Het onderdrukken van dit gebied zorgt ervoor dat we de herinneringen die opgeroepen worden, vergeten. De oogbewegingen trekken je volledige aandacht, waardoor je geen aandacht meer kunt hebben voor de herinnering”, aldus de Voogd. Bepaalde medicatie kan de amygdala ook onderdrukken, maar nu blijkt dat simpele oogbewegingen hetzelfde kunnen doen. De Voogd: “Tot nu toe was bekend dat de therapie werkt, maar nog niet hoe.”

(Bron: GGZ Nieuws)

Foto: Pixabay.com