counselling stress

Omgaan met stress

Langdurige stress

Langdurige stress kan leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten die er niet om liegen. Van niet lekker in je vel zitten tot burn out, van hoge bloeddruk tot hartproblemen. Het is niet zomaar wat. En we weten het..

De goede stress

De laatste tijd lees ik nogal eens berichten dat je ‘je stress moet omarmen’ omdat het je voordeel zou bieden. En zeker, stress kan je iets opleveren! De adrenaline die door je lijf gaat geeft je een energieboost, zet je brein op scherp, maakt je alert, actief en creatief. Daar kun je best iets aan hebben. Op je werk, in je sportbeoefening, je denkprocessen en zo meer. Het  gaat dan over kortdurende stress. De stress die de oermens aanzette tot vluchten of vechten bij de confrontatie met een wolf of een beer. De goede stress, die je nodig had om te kunnen overleven in het allergrootste gevaar. Om daarna te ontspannen, en weer rustig verder te gaan met het verzamelen van bessen en noten. Die beer zou nog wel weer een poosje op zich laten wachten en wolven had je al tijden niet gezien..

Ons brein maakt geen verschil

Ons brein reageert nog net zoals het bij onze voorouders deed. In situaties die angst aanjagen maar ook bij druk die wij ervaren. Of het nu een deadline is die wij moeten halen, allerlei ballen die we in de lucht moeten houden, of een wolf die dreigend tegenover ons staat.. ons brein maakt geen onderscheid. Het is een instinctief proces, gericht op overleven. Goed geregeld!  Alleen.. hoeveel wolven staan er tegenover ons, klaar om ons aan te vallen? In hoeveel situaties wordt ons adrenalineniveau per dag verhoogd en hoeveel tijd krijgen we om daarna te ontspannen en weer in de rustige modus terecht te komen? De vraag stellen is hem beantwoorden..

Langdurige stress, een gegeven

In deze 21e eeuw is stress ( en daarmee bedoelen we eigenlijk de langdurige stress) een gegeven. Het hedendaagse leven zit er vol mee. Misschien, als we onder een steen gaan leven, kunnen we het ontwijken. Als we ons terugtrekken uit het volle leven. Dat is geen optie voor de meeste mensen. Veel beter kunnen we instrumenten leren hanteren waarmee we goed met stress leren omgaan. Ons oefenen om echt en effectief te ontspannen en ons hele systeem te ontdoen van de kwalijke invloed van langdurige stress.

Omgaan met stress, Workshop 14 september 2017

Stress omarmen? Nee! Maar wel: stress herkennen, erkennen en jezelf met rust verwennen!

Workshop Ontspan met de kracht van je brein, donderdag 14 september 2017 van 19.30 – 22.00 uur in het Dominicanenklooster, ingang Assendorperstraat te Zwolle. Kosten 47,50 p.p. inclusief koffie/thee/lekkers/handout. Van harte welkom!!

Joke

 

Foto: Pixabay.com