blog vrijheid barncounselling.nl

Vrijheid?

Lang geleden..

Ooit, lang geleden, kenden wij allemaal onze plaats. We wisten precies wat er van ons verwacht werd. In de groep, in het milieu waarin we leefden, hadden we onze eigen positie. Daarvoor werden we toegerust. De moeder leerde het aan haar dochter, de vader aan zijn zoon. Een andere weg was er niet. Geen vrijheid. Het stond vast hoe het leven zou verlopen. Natuurlijk waren er verschillen want ook toen al kende ieder levenspad zijn eigen schakeringen. Maar binnen die grenzen wist je waar je aan toe was. Heel overzichtelijk.

Dwarsliggen

Dwarsliggers – en die waren er toen ook al – hadden het moeilijk. Individueel je eigen weg bepalen, of andere ideeën en meningen hebben over het leven, werd niet op prijs gesteld. Dan kon je zomaar terecht worden gesteld als heks  of in de ban worden gedaan als ketter.

Individualiteit

In onze tijd kunnen wij ons daarbij in de westerse samenleving nog heel moeilijk iets voorstellen. Want hoewel er nog steeds groepscodes bestaan en wij altijd in een gemeenschap van mensen leven, is onze individualiteit enorm belangrijk voor ons. Wij willen onszelf ontwikkelen, ontplooien, onze talenten gebruiken. En dat kan, dat mag. Je mag er zijn als individueel mens, als uniek persoon.

De keerzijde van vrijheid

Toch brengt deze vrijheid ons niet alleen zegeningen. Er is een keerzijde aan de medaille. Wij kunnen er onrustig onder worden. Wij kunnen ons laten opbranden aan onze ambities. Wij kunnen gebukt gaan onder de last van te moeten presteren.  Dat ligt ook aan de maatschappij van waaruit een voortdurende druk op ons wordt gelegd het beste uit onszelf te halen. Die vrijheid waarin wij ons eigen leven vorm mogen geven levert niet zelden stress op. We komen onszelf tegen in de strijd om de beste te zijn, uiterlijk en innerlijk. We laten ons daarbij ook nog sturen door de media die daarin een grote rol spelen. Zo vaak voelen we ons helemaal niet vrij..

Stress

Herken je dit? Alles is mogelijk maar de vrijheid is ver te zoeken. Eerder voel je je opgejaagd en gestrest.  Soms zie je dat juist in een periode van rust. In de vakantie. Of als je noodgedwongen even stil wordt gezet. Dan kun je bijsturen. Relativeren. De balans opmaken. De goede vragen stellen. De regie weer nemen. Heb je daarbij hulp nodig? Wees welkom! Mail me via info@barncounselling.nl of bel 06 263 765 93

Joke

Foto: Pixabay.com